Get Adobe Flash player

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Καλλιτεχνικοσ Οργανισμοσ Φασμα / Απλο Θεατρο
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
Ιδρυτησ - Καλλιτεχνικοσ Διευθυντησ - Σκηνοθετησ


Ο Αντώνης ΑντύπαςΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΣΜΑ / ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ από το 1990 μέχρι και την φετινή θεατρική περίοδο έχει να παρουσιάσει ένα πολύ σημαντικό ρεπερτόριο με κλασικά και σύγχρονα έργα, με Ελληνικά έργα και κυρίως με έργα άπαιχτα στην Ελλάδα. Έτσι έχουν παρουσιαστεί 23 έργα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έγιναν γνωστοί στο κοινό σύγχρονοι θεατρικοί συγγραφείς (Στιγκ Ντάγκερμαν, Χέρμαν Μπρόχ, Ίταλο Σβέβο, Ρόνα Μουνρό, Τζο Πένχολ κ.α).

Το 1994, ο Αντώνης Αντύπας δημιούργησε μια δεύτερη θεατρική σκηνή στον ίδιο χώρο δίνοντας βήμα σε πρωτοποριακές και πειραματικές μορφές θεατρικής αναζήτησης. Από το 1990 μέχρι σήμερα παρουσίασε με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Φάσμα στις δύο θεατρικές σκηνές 34 δικές του παραγωγές, υπογράφοντας την σκηνοθεσία ο ίδιος σε 20 από αυτές, ενώ για τις υπόλοιπες ανέθεσε την σκηνοθεσία σε άλλους σκηνοθέτες: Ρούλα Πατεράκη, Νικαίτη Κοντούρη, Βίκτωρ Αρδίττης, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Έφη Θεοδώρου, Πάνος Παπαδόπουλος κ.α. νεώτεροι.

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΣΜΑ / ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ έχει συντελέσει ώστε να γίνει ιδιαίτερα γνωστό, το έργο δύο κορυφαίων σύγχρονων συγγραφέων μέσα από τις σκηνοθεσίες του Αντώνη Αντύπα, του Βρετανού Χάρολντ Πίντερ και του Ιρλανδού Μπράιαν Φρίελ. Του Χάρολντ Πίντερ παρουσίασε στο κοινό εκτός από το Πάρτι Γενεθλίων και την Προδοσία τέσσερα άπαιχτα έργα: Άλλοι Τόποι (Οικογενειακές Φωνές, Μια κάποια Αλάσκα, Σταθμός Βικτώρια 1988), Φεγγαρόφωτο (1995), Νεκρή Ζώνη (1999-2000) και  Επέτειος (2001), ενώ του Μπράιαν Φρίελ παρουσίασε τρία άπαιχτα έργα: Μόλλυ Σουήνυ (1996), Θαυματοποιός ( 2000-2001), και Ξεριζωμός (2002).

Και οι δύο συγγραφείς ήρθαν στην Ελλάδα προσκαλεσμένοι από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Φάσμα, παρακολούθησαν παραστάσεις, εκφράστηκαν με θερμά και κολακευτικά σχόλια, κρατώντας μέσω επιστολών μια ουσιαστική και  ζωντανή επαφή με τον σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή Αντώνη Αντύπα.

Το 1994 ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΣΜΑ / ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Biennale της Βόννης με το έργο του Γιώργου Διαλεγμένου Λόγω Φάτσας (σκην. Αντώνης Αντύπας).
Το 2001 στα πλαίσια του φεστιβάλ Επιδαύρου και σε περιοδεία εντός και εκτός Ελλάδας ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΣΜΑ / ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ παρουσίασε το έργο Τρωάδες του Ευριπίδη (σκην. Αντώνης Αντύπας) με ιδιαίτερη επιτυχία. Η μουσική της παράστασης, της Ελένης Καραΐνδρου, κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία διεθνώς από την Γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM. 
Το 2006 με εισήγηση του νομπελίστα Χάρολντ Πίντερ ο Αντώνης Αντύπας αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Συμπόσιο για την βράβευση του συγγραφέα (Ευρωπαϊκό βραβείο θεάτρου) στο Τορίνο συμμετέχοντας μαζί με εξέχοντες σκηνοθέτες άλλων χωρών στο πάνελ.

Το ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ αποτελεί μια δυνατή αναφορά στο χώρο του θεατρικού γίγνεσθαι και οι επιλογές του ρεπερτορίου του, που διακρίνεται για την τόλμη και την ανανεωτική του συνέπεια, έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο και σταθερό κοινό που παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις παραστάσεις του. Σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Καλλιθέας το ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ προτείνοντας ένα δύσκολο και σύγχρονο ρεπερτόριο σε παραστάσεις άρτιες που σε τίποτα δεν υπολείπονται από τις αντίστοιχες υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκές, εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια έχει κατακτήσει το πιο απαιτητικό θεατρόφιλο κοινό της Αθήνας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού αγκάλιασε με εμπιστοσύνη την σημαντική αυτή θεατρική εστία. Το 1995 κατατάσσει το θέατρο στην λίστα των 10 πρώτων θεάτρων – τριετούς προγραμματισμού, δίνοντας του την αναγκαία ανάσα για να προχωρήσει στην υλοποίηση του απαιτητικού προγράμματός του.
Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα έχει συγκεντρώσει ένα επίλεκτο επιτελείο συνεργατών (Σκηνογράφοι - Μουσικοί - Φωτιστές), διακεκριμένους μεταφραστές και κυρίως στελεχώνεται από μια ομάδα κορυφαίων ηθοποιών αρκετοί εκ των οποίων έχουν αποκτήσει μια σχετική μονιμότητα.
Το ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ κινείται μέσα σε άριστες προδιαγραφές, τηρώντας στο ακέραιο όλες του τις υποχρεώσεις προς το πολυάριθμο προσωπικό, τους ηθοποιούς, τους συνεργάτες, τους μεταφραστές, τους συγγραφείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος, ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα διακρίθηκε ήδη και επαινέθηκε και από τον τύπο για τις πολύ προσεγμένες και πλούσιες εκδοτικές δραστηριότητες στον τομέα των προγραμμάτων που αποτελούν προσφορά για τον τομέα της θεατρικής έρευνας.

 Απλό Θέατρο - Χαριλάου Τρικούπη 4 (πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο) Καλλιθέα - Τηλ: 2109229605-2109246991
Fax: 2109233526 e-mail: fasmaorg@otenet.gr - www.aplotheatro.gr


Σχεδίαση και Δημιουργία: Γιάννης Ρούσος